Een nieuwe website

Een nieuwe website

Het is alweer bijna 15 jaar geleden dat de PG Swifterbant actief werd op internet. Niet dat iedereen al meteen overtuigd was van de noodzaak van zo’n nieuwigheid. “Dat hebben wij toch niet nodig?”, hoorden we in het begin wel eens. Inmiddels, met de coronapandemie nog vers in het geheugen, weten we wel beter. Gedurende maanden was datzelfde internet het smeermiddel van ons kerkelijk leven. Het was een methode om elkaar zondags te ontmoeten. Waar zouden we gebleven zijn zonder die mogelijkheid van de digitale ontmoeting?

De eerste website werd geschreven door enkele gemeenteleden en er werd gebruik gemaakt van een programmeertaal die populair was onder de doe-het-zelver. Later kreeg de website een oppepper door het opnieuw programmeren van de site in een nieuwe versie van diezelfde taal. Iets wat bij veel gebruikers nauwelijks is opgevallen, omdat aan het uiterlijk van de site niet veel wijzigde. Maar de laatste jaren groeide het idee dat we een wel erg amateuristisch uitziende site hebben. Een site uit de prehistorie. Zo snel gaat dat in de digitale wereld. Nieuwe sites bieden veel meer mogelijkheden qua design en gebruiksvriendelijkheid.

Oudere websites zijn vaak complex geprogrammeerd en het is een langdurig, ingewikkeld proces om iets aan te passen. Met een Content Management Systeem (CMS) kan je heel eenvoudig, snel en vlot zelf wijzigingen maken aan een website. Een web developer kan oorspronkelijk de technische kant op zich nemen. Maar daarna kan jij zelf aan de slag en een website op enkele minuten aanpassen of updaten! Al maken we voor dit moment nog even een voorbehoud: het zal best nog wat tijd vragen om alles te doorgronden. De mogelijkheden zijn legio.

Wanneer je naar de nieuwe website surft, zal je zien dat de ‘www.’ wordt vervangen door ‘https://’. HTTPS toont aan dat de website beschikt over een SSL-certificaat. Deze beschermt de gegevens van een bezoeker wanneer er een transactie op de website plaatsvindt. Zo kunnen er geen gegevens verloren gaan aan een tussenpersoon en is de verbinding beveiligd.

Met deze nieuwe website hopen we weer jaren vooruit te kunnen. Op- en aanmerkingen over de nieuwe site kunt u zoals gebruikelijk kwijt bij de webmaster.