De Open Tafel verhuist naar De Hoeksteen

13 oktober 2024
admin

De Open Tafel verhuist naar De Hoeksteen

Met de sluiting van het Pluspunt bij De Steiger, als gevolg van de opening van MFC De Kombuis, kwam de continuïteit van de Open Tafel na 40 jaar in gevaar. De keuken en faciliteiten van De Kombuis bleken namelijk niet geschikt om de wekelijkse groep eters te huisvesten. Gelukkig is er nu een oplossing gevonden in De Hoeksteen.

De Open Tafel vervult een belangrijke rol in de sociale cohesie van Swifterbant. Wekelijks kookt een groep vrijwilligers voor voornamelijk alleenstaande senioren in het dorp. Gemiddeld nemen zo’n 50 tot 55 personen deel aan deze maaltijd. Voor veel van hen is dit een belangrijk moment in de week, niet alleen om te eten, maar ook om anderen te ontmoeten en bij te praten.
De Open Tafel wordt gedragen door een enthousiaste groep van 16 vrijwilligers, waarbij elke week een team van 8 personen de maaltijden bereidt. Ook voor de vrijwilligers zelf is het een sociale activiteit. Tot nu toe viel de Open Tafel onder de afdeling Welzijn van De Meerpaal. Het was aanvankelijk het plan van De Meerpaal en de gemeente om de Open Tafel naar De Kombuis te verplaatsen. Helaas bleek de keuken daar te klein en de beschikbare ruimte ongeschikt voor een groep van circa 60 personen. Hierdoor dreigde het voortbestaan van deze belangrijke sociale activiteit in gevaar te komen.
Het wegvallen van de Open Tafel zou een groot verlies zijn voor het dorp. Dorpsbelangen Swifterbant erkende het belang en ging, samen met de betrokken vrijwilligers, actief op zoek naar een oplossing. Die werd gevonden in De Hoeksteen. Wel zijn er aanpassingen nodig om de keuken daar geschikt te maken voor het bereiden van maaltijden voor grote groepen. Dankzij een subsidie van de Windfondsen Dronten kunnen deze aanpassingen worden gerealiseerd. Naar verwachting zal de keuken binnen een maand klaar zijn.