Lied 130C - Uit de diepte roep ik U

Een jaartje na het verschijnen van het nieuwe Liedboek schreef de PKN-predikant Roel Bosch een boeiend boekje over de psalmen van het nieuwe Liedboek – Steeds weer zoeken mijn ogen naar U. Deze predikant maakte deel uit van de redactie van het Liedboek en was daarbij ook nog eens voorzitter van de werkgroep, die zich bezig hield met de psalmen. 

Best boeiend om iets te lezen over de psalmen in het nieuwe Liedboek. Dat ze gewoon ‘liederen’ worden genoemd, genummerd van 1 tot 150. En dat je tussen de 150 Geneefse psalmen – vrijwel ongewijzigd overgenomen uit het Liedboek voor de kerken – ook tal van alternatieve psalmversies aantreft. Blader je er wat doorheen, dan varieert dat van Taizé-liederen (103e), onberijmd op muziek gezette psalmen (91c), Psalmen voor Nu (130c), canons (103b), Opwekkingsliederen (51b) tot nieuw geschreven liederen, waarbij je een langere psalm als een kortere collage terugvindt (31a). Ook de gezangen uit het Liedboek voor de Kerken, die eigenlijk op een psalm geënt waren, hebben een plekje gekregen als alternatief voor de Geneefse psalm (146a, 146c). Over al die verschillende tradities gaat het in de eerste helft van het boek (hoofdstuk 1).

Bron: http://eredienstcreatief.nl/nieuwe-wegen-met-de-psalmen/

Voor zondag 12 maart hebben we gekozen voor lied 130C, een tekst van Rien van den Berg op een melodie van Sergej Visser. Het is een prachtig lied, maar hier en daar wat lastig te zingen. Om die reden komt het lied in de dienst nog een keer terug.

Klik hier om het lied te beluisteren

Logo PGS

Logo PGS