LB 217 – De dag gaat open voor het woord des Heren

Voor deze zondag valt de keuze van het lied van de week op een algemeen bruikbaar morgenlied: lied 217. Het kan een plaats krijgen als openingslied van de kerkdienst.
Oda Swagemakers (1916-2006), was bendictines in Schoten bij Antwerpen en schreef de tekst op een gregoriaanse melodie voor het morgengebed in de kloosters. De eerste regel is meteen fascinerend: ‘De dag gaat open voor het woord des Heren’. Dat wil niet alleen zeggen dat wij de dag openen met het woord van God, maar ook dat elke dag gewijd mag zijn aan het woord van God. Dat woord is – zoals de tweede regel zegt – ‘een zon die wij zoeken’ en een kracht die wij van onszelf ontberen. In de tweede strofe is Psalm 139 herkenbaar. Vanaf de derde strofe richten wij ons tot God, in de vierde strofe wordt het een gebed: dat ons doen en laten gedragen mag zijn door God. Het lied eindigt – zoals de oude Latijnse hymnen – met een lofprijzing aan Vader, Zoon en Geest.
Willem Mesdag (*1930) schreef een nieuwe melodie, warm van karakter. De eerste drie regels hebben hetzelfde ritme, de eerste en derde regel zijn melodisch gelijk.

Pieter Endedijk, www.kerklied.net

Klik hier om het lied te beluisteren.

Logo PGS

Logo PGS