LB 1001 – De wijze woorden en het groot vertoon

‘Deze wereld omgekeerd’. De titel van het lied geeft kort en krachtig aan waar de woorden over gaan. De eerste strofe verhaalt dat alle uiterlijk vertoon er niet toe doet. De ogen van de sterken worden beschaamd door Gods kracht die in zwakheid woont. Het woord van God wil deze wereld omgekeerd: geen honger en dorst, geen vluchtelingen, alleen mensen met een toekomst (strofe 2). Dat ‘woord’ heet in de derde strofe ‘droom’, maar dan in de betekenis van een visioen, waarin een nieuwe wereld van vrede en recht zichtbaar wordt.
Hoewel de dichter bij het schrijven 1 Korintiërs 1,18-22 in gedachten had – over zwakheid en dwaasheid – kan dit lied vaker gezongen worden dan alleen als dat bijbelgedeelte aan de orde is. Zo past het lied op deze zondag bij het evangelie.
Bernard Huijbers schreef de melodie bij een andere tekst van Oosterhuis. Blijkbaar was de dichter daar zo tevreden over dat hij nog twee teksten op deze melodie schreef (zie ook Lied 537). Het is een vertellende melodie die het beste rustig gezongen kan worden, zodat de vele beelden in de tekst goed tot hun recht komen.

Pieter Endedijk, www.kerklied.net

Klik hier om het lied te beluisteren.

Logo PGS

Logo PGS