Fietstocht 25 mei

26 mei 2024
admin

Fietstocht 25 mei

We startten om 9.30 uur met koffie/thee in De Hoeksteen en een half uurtje later fietsten we via de Wisentweg naar Dronten. In Dronten bezochten we de El Hak moskee van de Marokkaanse gemeenschap. Hier kregen we een rondleiding en werd ons het één en ander verteld over wat de Islam inhoudt. Twee leden vertelden ons iets over de activiteiten, die in de moskee plaatsvinden: De dagelijkse gebedsmomenten, het vrijdaggebed, het onderwijs aan drie groepen kinderen over: de Koran, de basisprincipes van de Islam en het Arabisch lezen en schrijven.
In de gebedsruimte beneden voor mannen werd uitleg gegeven over de gebedsmomenten.
De imam vertelde ons in het Engels over de pijlers van de Islam.
De gebedsmomenten hebben te maken met zonsopkomst. Deze bepaalt het eerste gebedsmoment. Deze momenten staan aangegeven op een digitaal bord. En elke moslim kan een app downloaden waar de gebedsmomenten elke dag worden aangegeven.
De voorzitter van de moskee sloot iets later aan.
We bezochten boven de gebedsruimte van de vrouwen. Onze vragen werden allemaal beantwoord. Het grote verschil tussen de Islam en het Christelijk geloof is, dat de Islam Jezus niet als Zoon van God erkent, maar als profeet. Daardoor kent de islam ook geen kerst- en paasboodschap. Belangrijke momenten in het geloof van een moslim zijn: de ramadan (het vasten) en het daaropvolgende Suikerfeest en het Offerfeest.
En elke moslim/moslima moet in zijn/haar leven één keer een bedevaart naar Mekka maken.
De imam las tenslotte nog een stukje voor uit de Koran. Dit leek op zingen. Daarna kregen we nog een kop Marokkaanse thee. Een zeer gastvrije ontvangst.

Vervolgens fietsten we naar de Heilige Ludgeruskerk voor een uitleg. Ook hier werden we hartelijk ontvangen door twee vrijwilligers. Eerst kregen we algemene informatie over de bouw van de kerk (1998) en het ontwerp van het gebouw. Je ziet veel ronde vormen. Er is veel aandacht voor symboliek. Bij de entree zie je een steen met daarop de woorden: ‘Bron van leven’. Hierbij wordt gedacht aan water. ‘Water’ komt als symbool terug in bijvoorbeeld de blauwe kleur van de stoelen, de druppelvorm van de altaartafel, het doopvont.
We kregen per groepje vier foto’s mee. In de kerkzaal moesten we opzoeken wat op de foto stond.
In een tekstboekje werd hierover uitleg gegeven.
Daarna was er nog informatie over de voorstelling op de geschilderde ramen, en de getallensymboliek uit de Bijbel, die terugkomt in de bouw van de kerkzaal: 12 pilaren, denk maar aan 12 apostelen; het volmaakte getal 7 zie je terug in het plafond. De 7 vlakken worden gesplitst door 6 balken wijzen met de punt naar het liturgisch centrum, dit verwijst o.a. naar de 7 dagen van de schepping, het volmaakte; en de 3 traptreden, het getal 3 correspondeert met de Drie-eenheid, enz.
We eindigden in het stiltecentrum, waar je een kaarsje kon aansteken.
Daarna nuttigden we onze meegebrachte lunch en kregen daarbij koffie, of thee. Tijdens deze lunch gaf Koos Bax nog een miniconcert op het orgel in de kerkzaal.
Hierna aanvaarden we de terugtocht naar Swifterbant.
We hebben een schitterende dag gehad met een warme ontvangst in de moskee en in de Ludgeruskerk.

Een hartelijke groet namens Vorming & Toerusting,
Riek Zwart